10 вуглеводи, ліпіди

31.10.2014 16:07

 

І варіант

  1. Укажіть функцію вуглеводів у клітині: а) структурна; б) транспортна; в) каталітична; г) енергетична.
  2. Назвіть речовини, при окисненні яких в організмі утворюється найбільше енергії: а) вуглеводи; б) білки; в) жири; г) нуклеїнові кислоти.
  3. Назва полісахариду, що міститься у стінках рослинних клітин: а) глікоген; б) целюлоза; в) глюкоза; г) хітин.
  4. Назва полісахариду, що відкладається про запас в  рослинних клітинах: а) глікоген; б) целюлоза; в) крохмаль; г) хітин.
  5. Назва моносахариду: а) фруктоза; б) целюлоза; в) глюкоза; г) хітин.
  6. Які продукти утворюються у клітині після розщеплення вуглеводів: а) кислоти і вода; б)аміак і вода; в) вуглекислий газ і вода; г) спирти і вода.
  7. Ліпіди – це: а) високомолекулярні сполуки, розчинні у воді та речовинах, що складаються з неполярних молекул; б) високомолекулярні речовини, розчинні у воді та речовинах, що складаються з полярних молекул; в) низькомолекулярні сполуки, нерозчинні у воді, але розчинні у речовинах, що складаються з неполярних молекул; г) хітин.
  8. До ліпідів належать: а) воски; б) жири; в) ферменти; г) олії.
  9. Властивості ліпідів: а) гідрофобність; б)погана теплопровідність; в) гідрофільність; г) здатність виділяти велику кількість енергії при окисненні.
  10. Які функції виконують жири у горбах верблюдів: а) захисна; б)будівельна; в) водопостачальна; г) енергетична.

 

 

ІІ варіант

  1. Укажіть функцію ліпідів у клітині: а) структурна; б) транспортна; в) інформаційна; г) енергетична.
  2. У яких речовинах розчиняються ліпіди: а) у воді; б) в аміаку; в) у спиртах; г) ефірах.
  3. Назва полісахаридів, що характерні тваринним клітинам: а) глюкоза і декстрин; б) глікоген і хітин; в) крохмаль і целюлоза; г) хітин і глікоген.
  4. Укажіть назви пентоз, найважливіших для організму людини: а) глюкоза; б) фруктоза; в) рибоза; г) дезоксирибоза.
  5. Назва моносахариду: а) фруктоза; б) целюлоза; в) рибоза; г) хітин.
  6. У яких органелах рослин накопичується крохмаль: а) хлоропластах і мітохондріях; б) лейкопластах і мітохондріях; в) вакуолях і мітохондріях; г) вакуолях і лейкопластах.
  7. Фосфоліпіди – це комплекс: а) вуглеводів і білків; б) залишків фосфорної кислоти і ліпідів; в) вуглеводів і ліпідів; г) металічних елементів і ліпідів.
  8. Назвіть тварин, у яких жири виконують термоізоляційну функцію: а) тюлені; б)ведмеді; в) верблюди; г)кити.
  9. До складу клітинних мембран входять: а) фосфоліпіди; б)фосфопротеїди; в) глюкопротеїди; г) жири.
  10. Назвіть рослини, плоди яких використовують для добування олій: а) соя; б) соняшник; в) льон; г) горіх.